careformoresymb2

Testen van hulpmiddelen en bewegingsanalyse

Binnen Mobilab & Care hebben we een uitgebreide testinfrastructuur. Die gebruiken we enerzijds voor het analyseren van bewegingen en anderzijds voor het testen van orthopedische (en andere) hulpmiddelen. Dat geeft ons alle mogelijkheden om niet alleen bestaande hulpmiddelen (orthopedische, ergotherapeutische, preventieve, exoskeletons in de werkomgeving, …) te testen maar ook om tijdens het ontwerpen van nieuwe hulpmiddelen hun werking continu te onderzoeken.

In ons bewegingslaboratorium kunnen we opmeten hoe mensen bewegen, welke krachten inwerken op het menselijk lichaam en welke spieren hiervoor gebruikt worden.

Ons lab is uitgerust met 3D-bewegingscamera’s (CodaMotion®), drukplaten, krachtenplaten, bewegingssensoren (Captiv), EMG-sensoren en een 4D-rugscansysteem (Diers®). We gebruikten die al bij de analyse van de werking van onderbeenprothesen, enkelvoetorthesen, steunzolen, exoskeletons die gebruikt worden in een werkomgeving en zo veel meer.

Met onze (bio-)mechanische testen, testen we onder andere de stijfheids- en sterkte-eigenschappen van bestaande hulpmiddelen. We kunnen ook een langdurige herhaling aanleggen van hetzelfde bewegingspatroon. Zo testten we al nieuw ontwikkelde prothesen op vermoeiing door een robotische gangsimulator enkele miljoenen gangcycli met deze prothese te laten stappen. Verder konden we ook nieuwe meetsystemen valideren door na te gaan of die meetsystemen het opgelegde kinematisch patroon herkenden.

Naast onze “in vivo” testen, doen we ook simulaties. Eindige-elementen en musculoskeletale simulaties geven de mogelijkheid om de werking van hulpmiddelen op voorhand al te simuleren.

Ten slotte gebruiken we al die kennis ook bij het ontwerpen of optimaliseren van bestaande hulpmiddelen. Zo ontwikkelden we een elleboog-exoskeleton dat gebruikt kan worden in de revalidatie en maakten we op vraag van ergotherapeuten gepersonaliseerde hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden door hun cliënten.

partners2

Wat kunnen we voor jou doen?

Heb je een nieuw hulpmiddel ontworpen en wil je dat laten testen?
Of kunnen we je helpen bij het ontwikkelen van een hulpmiddel?
Contacteer ons vrijblijvend!

hoe2

Infrastructuur

Robotische gangsimulator

Shimmer sensoren

Byteflies sensor dot

Captiv

Krachtenplaten

Trigno Emg (Delsys)

Drukplaat (Rsscan)

Diers formetric 4D

Codamotion

Vialux

4 Quintic High speed camera’s

Pedar in shoe plantair drukmeetsysteem (Novel)

Vier Hebi series elastic actuators die we gebruiken in exoskeletontoepassingen

Dynamische AFO-teststand voor het cyclisch testen van enkel-voetorthesen

Taurus test bed with Apptronik series elastic actuator met impedance controller